STADIOANE ROMANIA

SALI DE SPORT DIN ROMANIA

joi, 5 noiembrie 2009

Stadioane Liga 2(Seria EST) Stadionul "llie Oana", Ploiesti - Petrolul Ploiesti




Stadionul "llie Oana", Ploiesti
Petrolul Ploiesti

Stadionul Ilie Oană este un stadion de fotbal din Ploieşti, stadion oficial al echipei de fotbal Petrolul Ploieşti.Complexul sportiv Petrolul deţine săli şi terenuri pentru 12 ramuri sportive în care îşi desfăşoară activitatea sute de sportivi. Stadionul are o capacitate de 16000 locuri(4000 pe scaune).
Date tehnice

Poreclă: Stadionul Petrolul
Fondat: 1937
Locaţie:
Ploieşti
Nume complet: Stadionul Ilie Oană
Construit: 1934-1937
Deschis: 1937
Renovat: 2007
Proprietar: Consiliul Local Ploieşti
Beneficiar:
FC Petrolul Ploieşti
Capacitate: 16.000
Istoric
A fost construit de municipalitatea Ploieşti în perioada anilor 1934-1937.Edificiul sportiv cuprindea pe atunci:o tribună din beton armat cu o capacitate de 5000 de locuri(tribunaI) şi o tribună din lemn(pe locul actualei tribune a doua)pentru circa 3500 de persoane.Al doilea grup de construcţii îl forma pavilionul acoperit care cuprindea o sală de gimnastică,sală de tir şi sală de popice.Treptat s-au construit actuala tribună a doua cu sectoarele I şi III,sectoarele I şi III la tribuna I şi peluzele I şi II cu o capacitate de circa 3500 locuri fiecare.

Stadionul pas cu pas
Amplasat in zona veche a orasului, stadionul reprezinta modernizarea rapida a Ploiestiilor din perioada dintre cele doua razboaie mondiale, dar si noile nevoi ale timpului. Pe langa activitatile sportive, regimul carlist (care avea sa se instaureze total in 1938) avea o inclinatie catre manifestarile de propaganda (ca de altfel toate regimurile de pana in 1990), iar stadioanele erau locurile perfect pentru astfel de evenimente.

Locul necesar noii lucrari edilitare a fost obtinut de la unitatea militara de langa (Divizia a XIII-a) care folosea terenul pentru depozitarea munitiei si pentru antrenamentul soldatilor. O data rezolvata problema spatiului, s-a trecut la amenajarea viitorului stadion, urmand planurile arhitectului D. Munteanu, sub antrepriza inginerului Luculescu.
Tribunal I in constructie - 1936

Lucrarile au demarat in 1934 si au fost finalizate 3 ani mai tarziu, in 1937. Nu doar fotbalul a fost luat in considerare, ci s-au construit si sali moderne de gimnastica, tir, popice, box si scrima.

Vedere de la intersectia strazilor Stadionului si Alexandru Vlahuta
Totusi, accentul s-a pus pe amenajarea celor doua tribune. Prima, si cea mai incapatoare, era cea de la strada Stadionului, ridicata pe structura de beton armat fiind in 1937 una din cele mai reusite constructii edilitare din oras. Vis-a-vis, cu intrare din strada Mihai Bravu, era o tribuna mai redusa ca dimensiuni, construita din lemn.


Tribuna I (de beton armat) - 1937
Gazonul era prevazut cu sistem de drenaj, adanc de pana la 5 metri. Sportivii aveau parte de conditii excelente, in interiorul tribunei de beton armat fiind un cabinet medical si doua dormitoare incapatoare cu dusuri si vestiare rezervat oaspetilor.


Vedere cu tribuna I (probabil din 1938); in spate se vede Biserica Sf. Nicolae Nou

O data cu venirea regimului comunist la putere, activitatea sportiva din Ploiesti a trecut sub stricta administrare a autoritatilor. In 1952 a fost adusa din Bucuresti o echipa de fotbal care va fi denumita mai apoi Petrolul Ploiesti si va deveni un simbol al orasului. Acestei formatii ii va fi repartizat Stadionul, care apoi se va numi Stadionul Petrolul, iar dupa 1990 Stadionul Ilie Oana (in memoria unui renumit antrenor al echipei).


Fotografie din timpul unui meci al echipe locale din sezonul 1955 - 1956
Intre timp, constructia a fost completata - tribuna de lemn a fost inlocuita cu una de beton si a fost unita cu cea veche, din 1937, prin doua semicercuri (peluzele). Regimul comunist nu a ratat ocazia de a folosi stadionul in scop prapagandistic si l-a utilizat pentru sarbatorile de 23 august.


Pregatiri pentru sarbatorirea zilei de 23 august (1955 sau 1956)
Tot de numele stadionul din Ploiesti se leaga si episodului interzicerii Cenaclului Flacara al lui Adrian Paunescu. Pe 15 iunie 1985, tribunele erau pline de oameni care asteptau sa inceapa ”woodstock-ul romanesc”. Spectacolul a debutat la ora 18:00 si a continuat pana noaptea, cand a izbucnit o furtuna. Versiunile se bat cap in cap - unii spun ca Paunescu a cerut multimii sa ramana in tribune, altii spun ca le-a cerut sa plece si oamenii au refuzat, dar nu s-a stabilit exact. Ce se stie sigur insa este ca furtuna a fost din ce in ce mai puternica, curentul electric a cedat, iar stadionul a ramas in bezna. Oamenii au intrat in panica si s-a iscat o imbulzeala, din care au rezultat 6 morti si mai multi raniti. Cenaclul a fost interzis, Paunescu la fel, iar folk-ul ostracizat.


Vechea tribuna din 1937, dupa ”renovarea” din 2007
Astazi, stadionul este intr-o stare nu foarte buna. Au fost unele lucrari de renovare in 2007, dar in stil autohton - vechea tribuna de beton din 1937 a fost demolata si in locul ei s-a ridicat una care nu o egaleaza ca eleganta si stil. Primaria din Ploiesti se tot lauda cu un proiect de nou stadion care ar urma sa fie ridicat in locul actualei constructii (pastrandu-se doar tribuna ”renovata” in 2007) sau la intrarea in oras, dinspre Bucuresti.

Sursa foto: www.republicaploiesti.net







Constructia unui nou stadion



În viitor se doreşte demolarea stadionului(cu exceptia tribunei 0 care a fost reconstruită în 2007)şi ridicarea unui nou stadion la standardele europene.
Una dintre cele mai cunoscute firme germane de construcţii, specializată în structuri sportive- Nuslli- pare interesată să investească în contruirea unui stadion la Ploieşti şi a solicitat mai multe detalii despre arena Ilie Oană.
În acest sens, reprezentanţii firmei din Germania s-au întâlnit cu primarul Andrei Volosevici, acesta explicându-le faptul că, deocamdată, se află în derulare licitaţia pentru stabilirea firmei care va executa lucrările de demolare a stadionului amintit, dar şi că municipalitatea vrea să construiască un centru sportiv lângă Parcul Libertăţii, aflat în zona de vest a Ploieştiului.

Poze



















3 comentarii:

  1. http://www.doarpetrolul.ro/index.php?option=com_jfusion&Itemid=93&jfile=viewtopic.php&f=4&t=2392

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.youtube.com/watch?v=78KkTrotLOI&feature=player_embedded

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.youtube.com/watch?v=T1I4DoGx-64&feature=related

    RăspundețiȘtergere