STADIOANE ROMANIA

SALI DE SPORT DIN ROMANIA

marți, 3 noiembrie 2009

Stadioane Liga 1 14. Stadionul "Emil Alexandrescu", Iasi - Politehnica Iasi




14. Stadionul "Emil Alexandrescu", Iasi

Politehnica Iasi

Stadionul Emil Alexandrescu este un stadion din cartierul Copou, Iaşi, România. În prezent este folosit în principal pentru meciuri de fotbal, fiind terenul echipei Politehnica Iaşi. Iniţial avea o capacitate de 12.500 de locuri, însă după montarea scaunelor de plastic, această cifră a scăzut la 10.500. Stadionul este numit după fostul jucător al Politehnicii şi primar al Iaşului, Emil Alexandrescu, care a decedat în 1992.

Date tehnice

Locaţie: Iaşi
Nume complet: Stadionul Emil Alexandrescu
Deschis:
1960
Renovat: 2004
Beneficiar: Politehnica Iaşi
Capacitate: 11.500
Categorie UEFA: 2**
Suprafaţă de joc: gazon natural

Baza sportiva a Politehnicii cuprinde doua terenuri de antrenament, unul avand suprafata de joc naturala si unul avand suprafata de joc artificiala, ambele avand dimensiunile unui teren normal de joc. Terenul cu suprafata de joc artificala este dotat si cu instalatie de nocturna.
Baza sportiva mai cuprinde un mini-cantonament format din 11 camere, fiecare camera fiind dotata cu cite trei paturi, un frigider, un televizor si instalatie de aer conditionat. Dusurile si grupurile sanitare sunt comune.
In componenta bazei sportive mai intra si o sala de sport ce este formata dintr-o sala de forta si una de tenis de masa. Sala de forta este dotata cu aparate de ultima generatie in scopul efectuarii unor pregatiri fizice corespunzatoare marilor performante

Istoric



Actualul stadion se află pe acelaşi loc unde se găsea arena pe care se disputau meciurile de fotbal ale echipelor ieşene din perioda interbelică, „Textila M.V”, „Victoria C.F.R.” şi „Ateneu Tătăraşi”, toate trei la nivelul Diviziei B. După anul 1947 pe această arenă îşi disputau meciurile de campionat, în divizia B, echipele ieşene „Locomotiva” şi „C.S.U” (ulterior „Ştiinţa”). Tot pe acest stadion se disputau şi meciurile de handbal ale echipei „Ştiinţa Iaşi”, în prima categorie a ţării, precum şi cele de rugby ale divizionarei "A" „CSMS Iaşi”. Mai apoi din cele doua echipe de fotbal, „Locomotiva” şi „Ştiinţa”, prin fuziunea lor, s-au format, din anul 1958, echipele „Unirea” şi „C.S.M.S”.
După „1950” stadionul capătă denumirea „23 august”. În anul
1959 organele locale ieşene iau hotărârea renovării vechii arene, lucrare ce se va termina în anul 1960. Noua arenă, foarte cochetă şi modernă la acea vreme, cu o capacitate de aproximativ 15.000 de locuri, a fost inaugurată la data de 23 august 1960, eveniment marcat de disputarea unei partide amicale între echipa ieşeana „CSMS”, proaspăt promovată în prima divizie a ţării, şi echipa „Nistru Chişinău” (RSS Moldovenească), adversar devenit tradiţional la acele vremuri în întâlniri amicale ale echipelor ieşene „CSMS” şi „Unirea”. În echipa ieşeană, la acel meci, a jucat şi Gheorghe Constantin, celebru jucător român în anii '50-'60.
Pe lângă meciurile de fotbal, pe arenă se mai disputau şi meciuri de rugby, baschet, concursuri de atletism, ciclism, motociclism, călărie, demonstraţii de gimnastică şi arte marţiale, concerte de muzică uşoară şi populară şi diverse alte manifestaţii ocazionate de evenimente cu caracter patriotic. Capacitatea maximă atinsă la unele evenimente a fost de până la 25.000 de spectatori.
După
1990, stadionul a căpătat numele de „Emil Alexandrescu”, în memoria unui apreciat primar al municipiului Iaşi, fost jucător de fotbal al echipelor „Locomotiva” şi „CSMS”.
După
2004, incinta stadionului a suferit o serie de alte modificări, îmbunătăţiri, modernizări, numărul locurilor pe scaune cifrându-se la aproximativ 11.000.

Poze



















Un comentariu:

  1. Cica ar avea 400m , nu e clar pe care culoar, oricum diferenta nu este foarte mare...

    RăspundețiȘtergere