STADIOANE ROMANIA

SALI DE SPORT DIN ROMANIA

joi, 17 decembrie 2009

Lucrările pentru demolarea stadionului "Ilie Oană", în linie dreaptă

De vineri, stadionul "Ilie Oană" a devenit şantier, firma care a câştigat licitaţia pentru demolarea tribunelor bătrânei arene, mai puţin Tribuna I construită recent, luându-şi rolul în serios. Societatea băcăuană care se ocupă de lucrare, a debutat în forţă, reuşind ca, în două zile, să pună la pământ jumătate din peluza cu tabela de marcaj.
"Nu, nu este ceva complicat pentru noi. Mult mai complicat este să dărâmi clădiri urbane, unde folosim mai mult metoda prin implozie şi trebuie să ţinem cont de celelalte clădiri din apropiere. Aici este spaţiu larg, nu avem probleme mari cu vecinii. Avem un termen de 60 de zile lucrătoare, ceea ce ar însemna să terminăm cam pe doi, trei martie, dar eu vreau ca până la sfârşitul lunii ianuarie să finalizăm", a declarat Daniel Rusu, patronul firmei, acoperit în fapte de viteza cu care oamenii lui demolaseră, deja, bună parte din peluza I.
Ca procedură, cele două excavatoare cu care se lucrează momentan "muşcă" din betonul erodat al tribunei, apoi "toacă" mărunt bucăţile rezultate printr-un procedeu numit pulverizare. "Tot materialul se pulverizează şi este foarte bun pentru terasamente. Avem deja stabilite câteva locaţii în care îl vom duce, aşa că nu va fi nicio problemă. Vom lucra pe sectoare şi, imediat după ce vom da jos prima parte, vom începe să transportăm materialul rezultat. Demolăm suprastructura, apoi scoatem şi infrastructura, iar pe locul tribunelor vor rămâne nişte gropi mari, numite de noi piscine", explică Daniel Rusu.
Tehnologie avansată, preţ redus
Discuţiile născute pe seama sumei mici cu care firma a câştigat licitaţia de demolare, 432.794 lei plus TVA, în condiţiile în care preţul de pornire fusese aproape de trei ori mai mare, au ajuns şi la urechile patronului băcăuan, însă acesta are explicaţia: "Au fost 13 firme care s-au înscris, dintre care doar trei erau specializate, de fapt, în demolări, celelalte fiind specializate în construcţii. Iar o firmă de construcţii, când face devizul, îl încarcă sigur cu tot felul de cheltuieli pe care noi nu le avem. Apoi, mai depinde şi de tehnologia pe care o foloseşti. Eu am aceste utilaje speciale, care costă 300.000 de euro unul, dar sunt foarte eficiente şi nu implică alte costuri adiacente. Ne-am făcut socotelile bine şi acesta este preţul rezultat".
Societatea băcăuană a deplasat la Ploieşti 15 oameni, pentru care a închiriat o vilă pe perioada lucrărilor, iar în această săptămână va mai aduce două utilaje pentru a se lucra într-un ritm şi mai susţinut.
Hoţii de fier, ţinuţi departe
Demolarea a început din dreapta Tribunei I, dar s-a sărit o porţiune de circa 20 de metri, din două raţiuni: pentru că dedesubt se află fosta cantină a stadionului, pe care firma băcăuană o va folosi ca magazie pentru o perioadă, dar şi pentru că, fiind lipită de tribuna nouă construită, ce va rămâne în picioare, trebuie lucrat mai atent.
Totodată, Daniel Rusu ne-a mărturisit că planul iniţial era ca demolarea să înceapă cu peluza dinspre maternitate, dar el a solicitat să se plece de la cealaltă peluză, în primul rând din raţiuni de securitate: "Dacă spărgeam întâi acolo, apăreau problemele cu care ne-am confruntat şi în alte locuri, hoţii de tot felul, şi aveam nevoie de pază. La Oradea, la o lucrare, s-a ajuns ca la final să fie întocmite vreo 80 de dosare penale pentru furt. Furau fier vechi, utilaje, ce le pica în mână. Aşa, dacă începem de aici, vom ajunge să demolăm acea peluză la final şi vom evita problemele cu hoţii".
Terenul de joc, intact
În ciuda temerilor care au existat, suprafaţa de joc de pe "Ilie Oană" nu va fi afectată de lucrările de demolare, utilajelor fiindu-le suficientă pista de atletism pentru a-şi face treaba. Daniel Rusu ne-a explicat că "s-a adus prelata care ar fi trebuit să fie pusă pe teren pentru a-l proteja, dar s-a constatat că nu este nevoie, aşa că o vom folosi pentru terenul de antrenament din spatele peluzei, unde este posibil să fie utilă. De altfel, unul dintre motivele pentru care am început lucrarea din această zonă este pentru ca, în scurt timp, să ne terminăm treaba aici şi să poată fi folosit acel teren de antrenament de către juniorii clubului, din câte am înţeles".
Ţinând cont de lucrările de la "Ilie Oană", conducerea Petrolului ia în calcul şi pericolul ca Federaţia Română de Fotbal să nu permită disputarea meciurilor din retur pe un stadion cu o singură tribună. "Vom vedea, în funcţie de decizia Federaţiei Române de Fotbal, unde vom juca. Dacă nu ni se dă acceptul pentru , vom juca în retur în altă parte. Deja am purtat câteva discuţii cu managerul general de la Conpet, Claudiu Coleşiu, pentru a juca acolo, la nevoie, în primăvară", spune managerul "galben-albaştrilor", Valeriu Răchită.
Cât priveşte lucrările de demolare care au început, tehnicianul ne-a mărturisit că "mă încearcă un sentiment ciudat, pentru că, pe de o parte, îmi pare rău că se demolează vechiul stadion, dar, pe de altă parte, e bine că se va construi altul la standardele cerute, care se va numi tot . Până la urmă, era normal să se ajungă la această soluţie, pentru că nu mai puteam juca acolo, nu mai primeam derogare din partea federaţiei. Sperăm ca, la începutul campionatului următor, noul stadion să fie gata".
Altfel, Răchită a ţinut cont de lucrările de la stadion atunci când a întocmit planul pregătirii de iarnă, declarându-ne că "programul l-am făcut special pentru nu intra prea mult pe teren . Cel mult o săptămână ne vom antrena acolo, iar în rest avem varianta Crângul lui Bot, unde sunt aproape de finalizare lucrările de la clădirea cantonamentului".

Poze







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu