STADIOANE ROMANIA

SALI DE SPORT DIN ROMANIA

joi, 5 noiembrie 2009

Stadioane Liga 2(Seria VEST) Stadionul "Jiul", Petrosani - Jiul Petrosani




Stadionul "Jiul", Petrosani
Jiul Petrosani

Stadionul Jiul este un stadion de fotbal din Petroşani care este folosit de echipa CS Jiul Petroşani.
Stadionul „Jiul” a devenit unic în România din 1981, şi încă este singurul cu două tribune si cea oficială acoperite complet.
Acesta a fost îmbunătăţit la noi standarde după recenta promovare în
Liga 1 din anul 2005, când s-a acoperit cu scaune de plastic toată suprafaţa, s-a iluminat un teren de antrenament iar tribuna presei a beneficiat de prize şi acces la internet.
Construcţia avea totuşi instalată o tabelă electronică (destul de veche), amplasată o pistă de atletism în jurul terenului, şi patru terenuri de antrenament care aparţin complexului sportiv. Practic acest stadion avea o capacitate de 25 000 de locuri, însă după montarea scaunelor de plastic s-a micşorat numărul locurilor la 17 000, în această capacitate neintrând peluzele, care nu sunt modificate cu scaune din plastic, ele fiind ca la darea în folosinţă cu băncuţe de lemn.


Date tehnice




Locaţie: Petroşani, România
Nume complet: Stadionul Jiul
Deschis: 1 august 1982
Renovat: 2005
Beneficiar:
CS Jiul Petroşani
Capacitate: 20 000(17 000 pe scaune)
Categorie UEFA: 2*
Suprafaţă de joc: gazon natural


Istoric



Clubul sportiv Jiul Petroşani a avut de-a lungul timpului două stadioane, şi cel actual nu ar mai fi fost niciodată construit (poate doar îmbunătăţit cel vechi) dacă nu intervenea un incident.
Acesta s-a întâmplat în 25 mai
1975, pe stadionul cu o singură tribună care rezistase aproape de la fondare, mai exact din 1922. În acea zi era programată o partidă cu FC Politehnica Iaşi, care se anunţa extrem de tensionată datorită situaţiei critice la retrogradarea din Divizia A în care se aflau minerii.
Meciul era condus de arbitrul bucureştean Gh. Limona, care a dat startul şi disputa a decurs în mod normal până în minutul 14 când a luat foc tribuna veche de 53 de ani, şi conducerea a fost obligată să pornească iarăşi construcţia unui stadion. Pe locul vechiului stadion fiind acum Hotelul "Petroşani" şi Parcul Central "Carol Schreter".


In returul editiei de campionat 1995-1996, pe arena hunedoreana a avut loc meciul Jiul-Foresta Falticeni, decisiv pentru promovarea in primul esalon. Atunci, au asistat nu mai putin de 35.000 de spectatori, desi capacitatea stadionului era de doar 25.000 (n.r. nu existau scaune). Pe langa arena centrala, Complexul Sportiv Jiul mai dispune de trei terenuri de antrenament, dintre care unul sintetic, cu nocturna, dar si un hotel de trei stele, unde sunt cazati jucatorii formatiei din liga secunda.
Interesant de stiut este faptul ca Stadionul Jiul este penultimul construit in Romania, desi asta s-a intamplat in anul 1982! Ultima arena inaugurata a fost cea din Cotroceni, pe care isi disputa jocurile Progresul, la inceputul anilor '90.

Poze












Un comentariu: