STADIOANE ROMANIA

SALI DE SPORT DIN ROMANIA

miercuri, 17 martie 2010

Noul Stadion "Ilie Oana"

Noul "Ilie Oana" poate fi "beton"


Săptămâna care a trecut poate fi considerată una utilă în economia discuţiilor referitoare la reconstrucţia stadionului "Ilie Oană". După două întâlniri în cadrul cărora au fost ascultate diverse puncte de vedere, s-a convenit că limitarea opţiunilor la varianta metalică nu este oportună, aşa că, în scurt timp, o nouă hotărâre de consiliu local va permită să se ia în calcul şi soluţia unei construcţii pe beton. Oricum, demararea lucrărilor se va produce peste minim două luni, o estimare realistă vorbind, însă, despre un start al reconstrucţiei care s-ar putea produce în vară.
La finalul săptămânii trecute, a avut loc o nouă întâlnire, de data aceasta într-o formulă restrânsă, în cadrul căreia s-a discutat pe tema reconstrucţiei stadionului "Ilie Oană". Primarul Andrei Volosevici a avut drept parteneri de analiză consilieri locali, reprezentanţi ai mass-media, ai suporterilor şi ai unor firme de construcţii interesate de subiect, iar rezultatele discuţiei pot fi considerate promiţătoare. În debutul întâlnirii, edilul i-a anunţat pe cei prezenţi că "dorim să stabilim clar care va fi varianta de lucru. Timpul trece, iar ploieştenii au nevoie de un nou stadion. Vrem să plecăm de aici cu o variantă corectă pentru a demara realizarea rapidă a caietului de sarcini pentru această licitaţie. Scopul nostru este de a face un stadion nou care să corespundă standardelor în materie".
Principala discuţie a fost legată, evident, de renunţarea la impunerea privind materialul din care va fi construită noua arenă, în conformitate cu o hotărâre de consiliu local din vara trecută. Au existat păreri pro şi contra, dar s-a stabilit, în final, că vor fi luate în calcul toate soluţiile care pot apărea, respectiv cu construcţie pe beton, pe metal sau mixtă, cu beton şi metal. Pentru aceasta, primul pas va fi acela de a se anula hotărârea de consiliu local din vara trecută, procedura fiind destul de simplă: cu prilejul unei şedinţe extraordinare de Consiliu Local, care ar urma să fie convocată pentru finalul acestei săptămâni, sau - dacă noua hotărâre nu este elaborată atât de repede - cu ocazia şedinţei ordinare din această lună, va fi supusă votului hotărârea prin care, pentru reconstrucţie, se iau în calcul toate cele trei soluţii discutate.
Apoi, nu se va face un alt studiu de fezabilitate, ci se vor raporta variantele propuse la valoarea cea mai mică din actualul studiu de fezabilitate, suma de referinţă fiind 9 milioane de euro, plus preţul acoperişului, element acceptat ulterior. Va fi elaborat, apoi, noul caiet de sarcini, care va fi publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), iar, după 27 de zile, va fi aleasă oferta cea mai convenabilă. "Vom solicita în viitorul caiet de sarcini preţul, numărul de locuri şi timpul de execuţie. De fapt, acestea sunt standardele care ne interesează pe noi ca municipalitate. Va fi elaborat rapid un Proiect de hotărâre de Consiliu Local, iar dacă va fi aprobat vom grăbi elaborarea noului caiet de sarcini. Echipa de fotbal are nevoie de aceast stadion foarte repede", a explicat Andrei Volosevici. La un calcul simplu, cel mai devreme la finalul lunii aprilie vom putea avea un câştigător al licitaţiei, iar dacă vor apărea şi contestaţii ale acesteia, atunci demararea lucrărilor nu se poate produce decât în vară.
Răchită preferă varianta metalică
"Săptămâna aceasta se va întruni Consiliul Local şi va fi votată una dintre cele două variante de studiu de fezabilitate care vor fi prezentate: pe structură metalică sau pe beton. Din punctul meu de vedere, aş fi fost adeptul studiului de fezabilitate prezentat la întâlnirea de la Camera de Comerţ, cel pe structură metalică, pentru că ar fi fost vorba de un termen de execuţie scurt, circa un an de zile, iar, în plus, ar fi prezentat şi alte avantaje. Să nu uităm că, în vară, vor fi aproape două luni de vacanţă, adică timp suficient în care s-ar fi putut ridica o parte din tribună, pentru care am fi putut obţine acceptul FRF să o folosim în sezonul viitor. Practic, am putea utiliza stadionul pe măsură ce acesta ar fi construit. Oricum, sper să se ajungă la cea mai bună soluţie şi stadionul să fie gata cât mai repede, pentru a nu exista riscul să trebuiască să ne mutăm cu echipa din oraş", a spus Vivi Răchită.
Altfel, din momentul în care vor demara lucrările, petroliştii îşi vor muta cartierul general la Crângul lui Bot. "Am discutat cu domnul primar, iar lucrurile sunt rezolvate în acest sens. Toată activitatea de pregătire a echipei se va desfăşura acolo, pentru că vom avea la dispoziţie atât clădirea de cantonament, cât şi cele două terenuri pe care să ne antrenăm. Pe Ilie Oană nu vom veni, practic, decât la meciuri, pentru a nu-i împiedica pe constructori să-şi facă treaba", a precizat Răchită.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu