Sportul Studentesc Bucuresti
Stadionul Regie este un stadion de de fotbal din Bucureşti care este folosit de echipa Sportul Studenţesc. Capacitatea stadionului este de 10 020 locuri.
Date tehnice
Nume: Stadionul Regie "Regie"
Adresa: Strada Larisa nr. 2, sector 6 Bucureşti, România 060215
Anul constructiei: 1920
Anul inaugurarii: 1920
Renovare: Capacitate: 10 020locuri
Categorie UEFA: 1*
Alte denumiri: “Belvedere” (1920-1950), “CAM”
Din Crangasi, ocolind Piata, poti ajunge la stadion prin strada Alexandru Ivasiuc. Se poate ajunge la stadion si din Bd. Regie (fost Belvedere), daca o iei pe langa Complexul studentesc "Regie", cel cu vestitele camine ale studentilor politehnisti si te abati la dreapta, pana dai in strada Larisa.
Stadionul se afla desigur in cartierul Regie, situat intre Bulevardele Cotroceni, Regie si Giulesti. Se poate ajunge acolo cu Metroul (statia Crangasi), tramvaiele 41, 42 (Crangasi), 2, 11, 44 (Regie) sau autobuzul 178 (Regie). Statia RATB Regie este in apropierea intrarii in "Fabrica de tigarete". Din Giulesti poti ajunge trecand pe langa maternitatea Giulesti, pe strada Boisoara, depasesti intersectia cu str. Ing Cristian Pascal si dai de stadion.
Istoric
Cartierul Regie s-a numit intre anii ’20-‘50 "Belvedere", ca si stadionul, cunoscut si "CAM" (Casa Autonoma a Monopulului). Pentru angajatii Regiei Monopolului si Alcoolului s-a construit acel cartier, in care se mai pot vedea si astazi casele tip care nu au fost inca demolate pentru a se construi in locul lor alte locuinte mai moderne. Tot atunci a fost construita si Biserica "Sf Petru si Pavel" si tot atunci si stadionul. Era un stadion modest, cu o singura tribuna (unde sunt vestiarele) si cu pista de atletism. Pina la Razboi era stadionul echipei "Belvedere", care apare ca adversara a Sportului Studentesc in campionatul Capitalei inca din 1929. In 1955 stadionul este trecut in proprietatea Ministerului Invatamintului, care il pune la dispozitia Politehnicii, iar echipa de fotbal a studentilor bucuresteni, "Stiinta", devenita "Politehnica" si in cele din urma "Sportul Studentesc", dupa numele de botez din 1916, primeste acordul de a se antrena si juca aici. Dupa promovarea Sportului Studentesc in primul esalon fotbalistic, stadionul a suferit transformari, gratie directorului TMUCB, un prieten al presedintelui clubului, arh. Barbu Emil "Mac" Popescu, disparand pista de atletism si odata cu ea si studentii politehnisti care faceau ora saptamanala de sport aici. Tribunele actuale s-au ridicat pe pamantul excavat pentru construirea tunelului subteran al metroului din zona apropiata.
Poze
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu