STADIOANE ROMANIA

SALI DE SPORT DIN ROMANIA

miercuri, 24 martie 2010

Noul Stadion "Ilie Oana"

Stadionul "Ilie Oană" va fi construit din beton


Consilierii locali ploieşteni au votat, azi, proiectul de refacere a stadionului ”Ilie Oană” din Ploieşti, investiţie în valoare de peste 17 milioane euro.
Proiectul de hotărâre a cuprins trei variante de realizare a investiţiei, intens dezbătute de consilierii PSD. Aleşii social-democraţi au fost nemulţumiţi de suma mare pe care o presupune reconstrucţia stadionului şi de faptul că investiţia iniţială, votată anul trecut, a fost stopată de Executiv care a readus hotărârea pe masa consilierilor municipali, după ce valoarea acesteia a fost ridicată cu aproximativ 50%.
Investiţia de peste 17 milioane euro va fi asigurată din bugetul local din 2010 şi 2011, printr-un credit BCR.
Potrivit expunerii de motive din HCL, ”investiţia este necesară prin faptul că este de interes public major, ea devenind imediat o sursă de venit la bugetul local, închirierea stadionului pentru alte activităţi, cât şi spaţiile comerciale şi publicitare vor contribui la amortizarea rapidă a investiţiei”.
Din cauza faptului că tribunele noi reprezintă 50% din bugetul preconizat, s-au analizat două variante tehnico-economice pentru acestea, cea de-a doua având la rândul său alte două variante.
Prima variantă prevedea construirea de tribune în sistem modular metalic prefabricat autoblocant, proiectarea şi execuţia ridicându-se la suma totală de 15,6 milioane euro. Varianta 2A prevede construirea de tribune cu sistem din beton prefabricat, costurile totale de refacere a stadionului fiind, în acest caz, de 14,7 milioane euro.
Varianta 2B cuprinde tribune cu sistem din beton prefabricat cu zone etajate sub tribune, cu spaţii comerciale conexe şi parcări, suma totală la care se ridică investiţia fiind de 17,37 milioane euro.
Proiectarea va dura patru luni, iar lucrările de refacere a stadionului ”Ilie Oană” se vor derula pe 12 luni.
Consilierii municipali au ales soluţia propusă prin varianta 2B. 21 dintre cei 22 de consilieri locali prezenţi au votat "pentru".

miercuri, 17 martie 2010

Noul Stadion "Ilie Oana"

Noul "Ilie Oana" poate fi "beton"


Săptămâna care a trecut poate fi considerată una utilă în economia discuţiilor referitoare la reconstrucţia stadionului "Ilie Oană". După două întâlniri în cadrul cărora au fost ascultate diverse puncte de vedere, s-a convenit că limitarea opţiunilor la varianta metalică nu este oportună, aşa că, în scurt timp, o nouă hotărâre de consiliu local va permită să se ia în calcul şi soluţia unei construcţii pe beton. Oricum, demararea lucrărilor se va produce peste minim două luni, o estimare realistă vorbind, însă, despre un start al reconstrucţiei care s-ar putea produce în vară.
La finalul săptămânii trecute, a avut loc o nouă întâlnire, de data aceasta într-o formulă restrânsă, în cadrul căreia s-a discutat pe tema reconstrucţiei stadionului "Ilie Oană". Primarul Andrei Volosevici a avut drept parteneri de analiză consilieri locali, reprezentanţi ai mass-media, ai suporterilor şi ai unor firme de construcţii interesate de subiect, iar rezultatele discuţiei pot fi considerate promiţătoare. În debutul întâlnirii, edilul i-a anunţat pe cei prezenţi că "dorim să stabilim clar care va fi varianta de lucru. Timpul trece, iar ploieştenii au nevoie de un nou stadion. Vrem să plecăm de aici cu o variantă corectă pentru a demara realizarea rapidă a caietului de sarcini pentru această licitaţie. Scopul nostru este de a face un stadion nou care să corespundă standardelor în materie".
Principala discuţie a fost legată, evident, de renunţarea la impunerea privind materialul din care va fi construită noua arenă, în conformitate cu o hotărâre de consiliu local din vara trecută. Au existat păreri pro şi contra, dar s-a stabilit, în final, că vor fi luate în calcul toate soluţiile care pot apărea, respectiv cu construcţie pe beton, pe metal sau mixtă, cu beton şi metal. Pentru aceasta, primul pas va fi acela de a se anula hotărârea de consiliu local din vara trecută, procedura fiind destul de simplă: cu prilejul unei şedinţe extraordinare de Consiliu Local, care ar urma să fie convocată pentru finalul acestei săptămâni, sau - dacă noua hotărâre nu este elaborată atât de repede - cu ocazia şedinţei ordinare din această lună, va fi supusă votului hotărârea prin care, pentru reconstrucţie, se iau în calcul toate cele trei soluţii discutate.
Apoi, nu se va face un alt studiu de fezabilitate, ci se vor raporta variantele propuse la valoarea cea mai mică din actualul studiu de fezabilitate, suma de referinţă fiind 9 milioane de euro, plus preţul acoperişului, element acceptat ulterior. Va fi elaborat, apoi, noul caiet de sarcini, care va fi publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), iar, după 27 de zile, va fi aleasă oferta cea mai convenabilă. "Vom solicita în viitorul caiet de sarcini preţul, numărul de locuri şi timpul de execuţie. De fapt, acestea sunt standardele care ne interesează pe noi ca municipalitate. Va fi elaborat rapid un Proiect de hotărâre de Consiliu Local, iar dacă va fi aprobat vom grăbi elaborarea noului caiet de sarcini. Echipa de fotbal are nevoie de aceast stadion foarte repede", a explicat Andrei Volosevici. La un calcul simplu, cel mai devreme la finalul lunii aprilie vom putea avea un câştigător al licitaţiei, iar dacă vor apărea şi contestaţii ale acesteia, atunci demararea lucrărilor nu se poate produce decât în vară.
Răchită preferă varianta metalică
"Săptămâna aceasta se va întruni Consiliul Local şi va fi votată una dintre cele două variante de studiu de fezabilitate care vor fi prezentate: pe structură metalică sau pe beton. Din punctul meu de vedere, aş fi fost adeptul studiului de fezabilitate prezentat la întâlnirea de la Camera de Comerţ, cel pe structură metalică, pentru că ar fi fost vorba de un termen de execuţie scurt, circa un an de zile, iar, în plus, ar fi prezentat şi alte avantaje. Să nu uităm că, în vară, vor fi aproape două luni de vacanţă, adică timp suficient în care s-ar fi putut ridica o parte din tribună, pentru care am fi putut obţine acceptul FRF să o folosim în sezonul viitor. Practic, am putea utiliza stadionul pe măsură ce acesta ar fi construit. Oricum, sper să se ajungă la cea mai bună soluţie şi stadionul să fie gata cât mai repede, pentru a nu exista riscul să trebuiască să ne mutăm cu echipa din oraş", a spus Vivi Răchită.
Altfel, din momentul în care vor demara lucrările, petroliştii îşi vor muta cartierul general la Crângul lui Bot. "Am discutat cu domnul primar, iar lucrurile sunt rezolvate în acest sens. Toată activitatea de pregătire a echipei se va desfăşura acolo, pentru că vom avea la dispoziţie atât clădirea de cantonament, cât şi cele două terenuri pe care să ne antrenăm. Pe Ilie Oană nu vom veni, practic, decât la meciuri, pentru a nu-i împiedica pe constructori să-şi facă treaba", a precizat Răchită.

Stadioane pentru preliminarii pentru Romania

Doar trei stadioane din Romania pot gazdui meciuri din preliminariile CE 2012


 În România există în acest moment doar trei stadioane care pot găzdui meciuri din preliminariile Campionatului European de fotbal din 2012, anunţă Federaţia Română de Fotbal.

Arenele
"Steaua" din Bucureşti















"Dr. Constantin Rădulescu" din Cluj
















"Dan Păltinişanu" din Timişoara


sunt în momentul de faţă omologate de UEFA. Comparativ cu precedentele jocuri de calificare, UEFA a decis să ridice standardele pe care un stadion trebuie să le îndeplinească, pentru a căpăta dreptul de organizare a unor asemenea partide. Astfel, în perspectiva preliminariilor EURO 2012, forul fotbalistic european a stabilit ca aceste jocuri să fie găzduite doar de arene ce au o clasificare de minim categoria a treia, singura categorie superioara acesteia fiind "Elite".
La standarde de categoria a treia se afla, conform evaluării FRF,
Stadionul "Ceahlăul" din Piatra-Neamţ


şi, sub rezerva efectuării anumitor lucrări referitoare la facilităţi pentru VIP-uri,
Stadionul "Ion Oblemenco" din Craiova.

În atare condiţii, vom solicita UEFA să inspecteze ultimele două stadioane evocate, astfel încât şi acestea să fie omologate la nivelul categoriei a 3-a.
Sursa text: http://www.romaniansoccer.com/

luni, 15 martie 2010

Cluj Arena

Stadiul lucrărilor de construire a viitoarei arene sportive a judeţului Cluj



TRIBUNA 1
-S-a turnat beton în toată placa T 1.1.
-A început armarea, cofrarea şi betonarea diafragmelor exterioare la cota +0.00 (spre incinta stadionului) între diferite axe transversale.
-Schele şi susţineri cu popi pentru cofrajele plăcii.
-Alte lucrări de armare, cofrare şi betonare a unor diafragme interioare.

TRIBUNA 2
-Continuă montajul grinzilor prefabricate pentru gradene. Lucrări de sudură la îmbinări.
-Continuă cofrarea şi betonarea între diferite axe transversale a diafragmelor exterioare.
-Armare, cofrare şi betonare stâlpi.

PELUZA 1 (120 m)
-Continuă montajul grinzilor prefabricate.
-Sunt montate 8 grinzi prefabricate pentru gradene.
-Sunt montate carcasele şi se cofrează stâlpii de la cota +4,35 în vederea betonării.
-Sunt montate predalele plăcii de la cota +4,35, în vederea armării şi betonării plăcii planşeului.
-Este turnată diafragma la rostul de dilatare T1 cu P1 şi toată diafragma mică spre incinta stadionului.
-Continuă armarea, cofrarea şi turnarea betonului în stâlpi.

PELUZA 2 (120 m)
-Decofrări placa planşeu cota +4,35.
-Continuă lucrările de montaj schele, susţineri şi cofrare a plăcii planşeului la cota +4,35.

„Constatăm cu satisfacţie că lucrările de edificare a viitoarei arene sportive a judeţului continuă într-un ritm extrem de alert. Apreciem că derularea în condiţii optime a acestui proiect, fără niciun fel de blocaje sau discontinuităţi, se datorează excelentei relaţii de comunicare şi colaborare dintre Consiliul Judeţean şi societăţile angrenate în construcţia stadionului precum şi modului profesionist în care fiecare dintre părţile implicate a înţeles să îşi îndeplinească obiectivele şi responsabilităţile”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

Poze de la stadion


joi, 11 martie 2010

"Cluj Arena"

Cluj Arena va intra în categoria "Elite" a UEFA!

Noul stadion al U Cluj va fi realizat la cele mai înalte standarde FIFA şi UEFA şi va putea fi comparat cu arenele importante ale Europei. Pentru a fi inclus în clasificarea "Elite", stadionul va trebui să respecte câteva reguli impuse de UEFA:

- Numărul de scaune trebuie să fie de peste 30.000, din care cel puţin 22.500 acoperite.
- Suprafaţa de joc va avea dimensiuni specifice de 105x68 de metri.
- Vestiarele vor avea minim 25 de locuri, iar banca de rezerve cel puţin 13.
- 1.500 de locuri de pe stadion vor fi rezervate VIP-urilor.
- Zona de întâmpinare din incinta stadionului trebuie să fie de cel puţin 400 de metri pătraţi.
- Complexul trebuie să asigure un generator care să susţină nocturna în cazul unei pene de curent.
- Stadionul va avea în total 1.400 de camere de filmat fixe şi 1.000 mobile.
- Parcarea va asigura 150 de locuri pentru VIP-uri şi 400 pentru restul vehiculelor.