STADIOANE ROMANIA

SALI DE SPORT DIN ROMANIA

miercuri, 17 februarie 2010

ARENA NATIONALA "LIA MANOLIU"

ARENA NATIONALA


Constructorii noului stadion naţional garantează: "Arena va fi gata la timp"


Directorul de construcţii civile al firmei Max Bogl care se ocupă de ridicarea stadionului Naţional din cadrul Complexului Lia Manoliu, Ştefan Monus, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că vremea nefavorabilă a întârziat lucrările, dar că noua construcţie va fi gata până la sfârşitul anului.
Reprezentantul firmei de construcţii spune că odată cu semnarea noului contract cu Primăria Capitalei, care prevede şi amplasarea unui acoperiş, stadiul lucrărilor s-a diminuat de la 60 la 50 la sută. "Am pierdut ceva timp din cauza vremii nefavorabile şi va trebui să recuperăm. O să recuperăm în timp. Acum am început deja lucrările şi, după ce va fi stadionul gata, în anii următori, chiar dacă va fi o vreme la fel de grea se va putea juca fără probleme pe acest stadion. Prea mult nu s-a schimbat în ultimele 3-4 luni în ceea ce priveşte stadiul lucrărilor, poate doar în interior unde se lucrează deja la finisaje, cu instalaţiile şi zona parcărilor, din subteran. Tot ce s-a putut face, am făcut. Acum aşteptăm să se topească zăpada pentru că am început deja să turnăm betoane. Iar de săptămâna viitoare vom începe din nou montajul pieselor grele. Acum construcţia este gata în proporţie de 60, sau poate 65 la sută, dar după ce contractul s-a mărit cu acoperişul interior, acum poate a devenit 50 la sută", a declarat Monus.
Constructorul afirmă că stadionul "Naţional" va fi gata până la finele anului 2010: "Stadionul va fi gata pentru finala UEFA. Noi am primt acum un act adiţional la contract în care se specificî faptul că stadionul trebuie să fie gata la finalul anului 2010. Apoi mai sunt încă patru sau cinci luni pentru punerea în funcţiune a stadionului şi probe. Până atunci stadionul va fi gata. Vor exista inspecţii de la UEFA şi mai există şi perioada în care personalul trebuie şcolarizat. Punerea în funcţiune a stadionului se va realiza în 2011 până în luna mai-iunie, dar stadionul va fi gata până la finalul acestui an".
Nici din puncte de vedere a finanţării lucrării Ştefan Monus spune că nu vor exista problemele cu care s-a confruntat în 2009, întrucât Primăria Capitalei va face o cerere la Guvern pentru asigurarea bugetului. "Anul trecut am fost plătiţi la zi iar din câte ştiu, anul acesta va face Primăria o cerere la Guvern pentru asigurarea bugetului pentru restul valorii. Dar până acum, tot ce am executat a fost achitat la zi. Nu sunt semnale că vor fi probleme din acest punct de vedere. Au fost în trecut problemele acelea de finanţare anul trecut, dar s-au reglementat şi există semnale că totul va decurge normal", a mai spus Monus.
Conform contractului iniţial semnat de reprezentanţii Primăriei Capitalei şi ai Guvernului României cu JW Max Bogl - Astaldi, constructorul arenei, termenul pentru finalizarea lucrărilor era luna mai a anului 2010.
În regulamentul UEFA se precizează că stadionul care va organiza o finală de cupă europeană trebuie să fie gata cu un an înainte de ultimul act. Finala UEFA Europa League, ediţia 2011-2012, va avea loc la data de 9 mai 2012.
Comitetul Executiv al UEFA a hotărât la începutul anului 2009, în unanimitate, să atribuie oraşului Bucureşti şi noului său stadion "Naţional" dreptul de a organiza finala UEFA Europa League, ediţia 2011-2012. În cursa pentru finala Europa League 2012 au mai fost arenele "Auf Schalke" - Gelsenkirchen (Germania), "Lansdowne Road" - Dublin (Irlanda), "Emirates" - Londra (Anglia) şi Montjuic - Barcelona (Spania).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu