STADIOANE ROMANIA

SALI DE SPORT DIN ROMANIA

miercuri, 17 februarie 2010

ARENA NATIONALA "LIA MANOLIU"

ARENA NATIONALA


Constructorii noului stadion naţional garantează: "Arena va fi gata la timp"


Directorul de construcţii civile al firmei Max Bogl care se ocupă de ridicarea stadionului Naţional din cadrul Complexului Lia Manoliu, Ştefan Monus, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, că vremea nefavorabilă a întârziat lucrările, dar că noua construcţie va fi gata până la sfârşitul anului.
Reprezentantul firmei de construcţii spune că odată cu semnarea noului contract cu Primăria Capitalei, care prevede şi amplasarea unui acoperiş, stadiul lucrărilor s-a diminuat de la 60 la 50 la sută. "Am pierdut ceva timp din cauza vremii nefavorabile şi va trebui să recuperăm. O să recuperăm în timp. Acum am început deja lucrările şi, după ce va fi stadionul gata, în anii următori, chiar dacă va fi o vreme la fel de grea se va putea juca fără probleme pe acest stadion. Prea mult nu s-a schimbat în ultimele 3-4 luni în ceea ce priveşte stadiul lucrărilor, poate doar în interior unde se lucrează deja la finisaje, cu instalaţiile şi zona parcărilor, din subteran. Tot ce s-a putut face, am făcut. Acum aşteptăm să se topească zăpada pentru că am început deja să turnăm betoane. Iar de săptămâna viitoare vom începe din nou montajul pieselor grele. Acum construcţia este gata în proporţie de 60, sau poate 65 la sută, dar după ce contractul s-a mărit cu acoperişul interior, acum poate a devenit 50 la sută", a declarat Monus.
Constructorul afirmă că stadionul "Naţional" va fi gata până la finele anului 2010: "Stadionul va fi gata pentru finala UEFA. Noi am primt acum un act adiţional la contract în care se specificî faptul că stadionul trebuie să fie gata la finalul anului 2010. Apoi mai sunt încă patru sau cinci luni pentru punerea în funcţiune a stadionului şi probe. Până atunci stadionul va fi gata. Vor exista inspecţii de la UEFA şi mai există şi perioada în care personalul trebuie şcolarizat. Punerea în funcţiune a stadionului se va realiza în 2011 până în luna mai-iunie, dar stadionul va fi gata până la finalul acestui an".
Nici din puncte de vedere a finanţării lucrării Ştefan Monus spune că nu vor exista problemele cu care s-a confruntat în 2009, întrucât Primăria Capitalei va face o cerere la Guvern pentru asigurarea bugetului. "Anul trecut am fost plătiţi la zi iar din câte ştiu, anul acesta va face Primăria o cerere la Guvern pentru asigurarea bugetului pentru restul valorii. Dar până acum, tot ce am executat a fost achitat la zi. Nu sunt semnale că vor fi probleme din acest punct de vedere. Au fost în trecut problemele acelea de finanţare anul trecut, dar s-au reglementat şi există semnale că totul va decurge normal", a mai spus Monus.
Conform contractului iniţial semnat de reprezentanţii Primăriei Capitalei şi ai Guvernului României cu JW Max Bogl - Astaldi, constructorul arenei, termenul pentru finalizarea lucrărilor era luna mai a anului 2010.
În regulamentul UEFA se precizează că stadionul care va organiza o finală de cupă europeană trebuie să fie gata cu un an înainte de ultimul act. Finala UEFA Europa League, ediţia 2011-2012, va avea loc la data de 9 mai 2012.
Comitetul Executiv al UEFA a hotărât la începutul anului 2009, în unanimitate, să atribuie oraşului Bucureşti şi noului său stadion "Naţional" dreptul de a organiza finala UEFA Europa League, ediţia 2011-2012. În cursa pentru finala Europa League 2012 au mai fost arenele "Auf Schalke" - Gelsenkirchen (Germania), "Lansdowne Road" - Dublin (Irlanda), "Emirates" - Londra (Anglia) şi Montjuic - Barcelona (Spania).

vineri, 5 februarie 2010

“Cluj Arena”, noua denumire a arenei "Ion Moina"?

Pentru că nu va avea capacitatea financiară să întreţină noul stadion din bani publici, administraţia judeţeană caută un manager privat.
Stadionul "Ion Moina" ar putea deveni "Cluj Arena", dar pentru schimbarea numelui se doreşte consultarea publicului. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe, a precizat că, după ce se vor finaliza lucrările, va organiza chiar şi un concurs în sensul acesta. Mai mult, Tişe a anunţat că noul complex sportiv ar urma să fie gestionat de un manager privat.
CJ nu va avea posibilitatea să întreţină un astfel de obiectiv, prin urmare va coopta un partener privat care să scoată profit din organizarea de evenimente, concerte, competiţii sportive etc. Doar cluburile la care şi statul este acţionar se vor putea bucura în continuare de un tratament special atunci când vor folosi stadionul.
Administraţia judeţeană are deja conturat un "plan de bătaie" cu privire la modul în care ar urma să funcţioneze noul stadion municipal. în primul rând, se doreşte schimbarea denumirii arenei.

Preşedintele CJ, Alin Tişe, apreciază că, de vreme ce stadionul va fi unul complet nou, iar vechiul "Ion Moina" nu mai există, i se pare firesc ca acesta să primească şi un nume nou.
"M-am gândit eu să fie «Cluj Arena» pentru că vorbim despre un stadion al judeţului, dar şi pentru că ar fi o denumire uşor de reţinut, după modelul «Allianz Arena», iar în cazul unor competiţii importante este bine ca un stadion să aibă o denumire bine ţintită, care să reflecte şi oraşul, dar care în acelaşi timp să fie şi uşor de ţinut minte. Asta nu înseamnă că e obligatoriu să ne oprim la această variantă. Chiar vreau ca şi publicul să participe cu idei. Cel mai probabil vom organiza un concurs, vom întreba mass-media şi chiar şi mediul economic. Cine ştie, poate vreun investitor ne va da bani numai pentru ca stadionul să-i poarte numele. Vom vedea cum vom proceda, imediat ce se vor încheia lucările", a spus Tişe.
CJ face îşi face planuri şi în legătură cu administrarea noului stadion. Costurile vor fi imense, apreciază Tişe, şi - ca atare - se doreşte încheierea unui parteneriat cu o societate privată. "Clar vom avea un manager privat, pentru că noi nu avem cum să asigurăm fonduri pentru întreţinerea unui asemenea obiectiv. Nici cu vechiul stadion nu ne-a fost tocmai uşor, dar acum costurile vor fi infinit mai mari. Pentru că vom vorbi de un cu totul alt gazon, alte spaţii, alte necesităţi. Dacă l-am da regiei noastre (RAADPP - n.red.), nici personalul nu ne-ar ajunge. Ar trebui să angajăm cel puţin vreo 50 de persoane, ceea ce oricum ar fi imposibil, pentru că toate posturile sunt blocate. Apoi, ar trebui maşini de gazon, care, de asemenea, ar costa imens", a explicat Tişe. Acesta a afirmat că va căuta un manager privat care să se ocupe de amortizarea investiţiei, tocmai pentru ca CJ să nu mai cheltuiască bani în plus.
"Suntem pregătiţi să investim atâţia bani în construcţia stadionului tocmai pentru ca pe viitor acest obiectiv să ne aducă banii înapoi. Numai un specialist va şti cum să organizeze evenimente de anvergură, concerte, competiţii sportive, tot ce va fi necesar pentru a asigura veniturile necesare atât pentru întreţinerea arenei, cât şi pentru profitul nostru", a spus Tişe.
Preşedintele CJ a explicat că de un statut special se vor putea bucura acele cluburi la care statul este acţionar. "Toată lumea va plăti chirie pentru a folosi stadionul. Sunt câteva cluburi care au acţionariat de stat, cum e clubul de haltere, culturism, chiar şi clubul Universitatea Cluj. Evident că pentru ele vom percepe taxe diferite, care să nu le pună activitatea în dificultate. Regulamentul va fi stabilit după ce se va finaliza stadionul şi după ce vom încheia parteneriatul cu un manager potrivit", a încheiat Alin Tişe.
Sursa ziuadecj.ro

miercuri, 3 februarie 2010

Petrolul Ploiesti - Stadion de Europa League?!



PRIMARUL VREA SĂ CONSTRUIASCĂ STADIONUL LA STANDARDE CÂT MAI ÎNALTE (www.liga2.ro)
După ce tribunele stadionului "Ilie Oană" au fost dărâmate de zici că nici n-au existat vreodată, petroliştii speră că noua arenă va fi ridicată la standardele momentului, chiar la nivelul Europa Ligue.
Ultima discuţie cu municipalitatea s-a soldat cu o nouă promisiune din partea primarului Andrei Volosevici."Domnul primar Andrei Volosevici îşi doreşte la fel de mult ca şi noi ca problemele legate de echipă şi de stadion să se rezolve favorabil cât mai repede cu putinţă. Chiar în această dimineaţă (n.r.- marţi) am avut o nouă discuţie cu dânsul, în care i-am transmis doleanţele noastre şi, implicit, ale suporterilor, ca stadionul să fie construit la standarde cât mai înalte. Dânsul mi-a promis că va face tot posibilul pentru a suplimenta bugetul alocat acestei lucrări, astfel încât să avem o arena la nivel de Europa League", a precizat managerul Vivi Răchită.